NINCS

NINCS változás itthon a járványügyi intézkedésekben, minden marad, ahogy eddig volt. A kormány úgy látja, hogy a nemzetek közül az egyik legsikeresebben védekeztünk az első hullámban – és ugyanezt szeretnék a másodiknál is, és úgy ítélték meg, hogy a legkisebb kockázat pedig az, ha nem változtatnak.

NINCS nagyon sok olyan család sem, ahol apu, anyu, a gyerekek, ismerős, jó barát, szomszéd átesett volna a fertőzésen, így persze érthető, hogy lazul a fegyelem is. A vírus egyre inkább olyan, mint Columbo hadnagy felesége: hallottunk róla, de még nem láttuk, így néha tényleg nehéz elfogadni, néhány szabályt.

NINCS így idén semmiféle olyan zenés-táncos rendezvény sem, ahol a befogadóképesség 500 fő fölé menne. Így aztán a fesztiválszezon mielőtt elkezdődött volna, már véget is ért. Tudom, hogy sokaknak ez mennyire hiányzik, és megértem őket, ha most csalódottak – de azt is értem, hogy miért nem vállalják a döntéshozók a kockázatot.

NINCS ugye védőoltás sem – csak különféle nagy várakozások, és megkezdett tesztek. Nálam tanultabbak azonnal mondják: a közép- és hosszútávú hatások és mellékhatások vizsgálata miatt aki arról beszélt, hogy őszre lesz ellenszer, az csak részben mond igazat. Mert lehet, hogy tényleg az azt ellenszer, de hivatalosan csak több év múlva nyerhet ez bizonyosságot.

NINCS titkos recept sem, hogy mi lehet az ellenszer. Nem tudjuk, hogy mi az oka annak, hogy egyes embereket megfertőz, másokat meg nem. Mennyi múlik a szerencsén, az életmódon, a géneken, más oltásokon, stb – vagy ezek milyen kombinációja adhatja a sikert. Van-e egyáltalán valami, ami konstans?

NINCS ma senki, aki biztosat tudna mondani 2021-re, 22-re de akár 2023-ra is. Így nem tudni, a rettegőknek, a felelőtlennek tűnőknek, a következetesen szabálykövetőknek vagy a szelektíven félősöknek lesz igazuk, amikor a mindennapjaikat megszervezik.

NINCS persze nyájimmunitás se, hogy is lenne, állítólag a svédek vannak hozzá talán a legközelebb, vagy az amerikaiak – de azt se tudni mire mennek vele. Vajon másodszor már tényleg nem lehet elkapni? Vagy közben a vírus mutálódhat és kezdődik minden előről?

NINCS persze továbbra sem tömeges tesztelés a világ legtöbb pontján, bár nem tudni azt se, hogy ha lenne ez bármin is segítene. Azt már tudjuk, hogy vannak úgynevezett szuperfertőzők, de azt még nem, hogy ők miért és hogyan lesznek azok. Ráadásul aki ma negatív, az ugyanúgy lehet holnap pozitív, ha éppen a vizsgálatról hazafelé fertőződik meg. Kezében a negatív eredménnyel.

NINCS tehát tulajdonképpen semmiféle új információ, egyetlen dolog kézzelfogható: eltelt csaknem fél év és kezdjük megszokni, alkalmazkodunk hozzá – ahogy a világtörténelemben ezt már sokszor megtettük. Már nem félünk annyira, de bizonyos szituációt mindenki kerül, még ha nem is mindannyian ugyanazokat.

NINCS tehát más dolgunk, mint kialakítani egy új életmódot, és megpróbálni ebben minél konfortosabbá válni. Arra ugyanis aligha számíthatunk, hogy a vírus ahogy a semmiből jött, úgy egyik pillanatban távozik is. Persze száz százalékban ezt sem lehet kizárni.

NINCS ugyanis semmi, amire biztosan mondhatnánk, hogy tökéletes megoldás, ami azért részben megnyugtató is, mert így összességében nem tudunk hibázni sem. Meghozzuk a döntésekeinket, amit az adott pillanatban az adott információk alapján a leginkább helyesnek gondolunk.

NINCS más, amiben bízhatunk, illetve mégis. Lehet, hogy éppen ez a pillanat taníthat meg bennünket arra, hogy elfogadjuk és tiszteletben tudjuk tartani mások döntését. Mert ha oly sokszor is hittünk a saját igazunkban, most lehet, hogy éppen mi vontunk le hibás következtetést.

NINCS senki, aki tudja ma az ideális utat. Bölcsesség, bátorság és szerencse. Talán ennek a háromnak a kombinációja mindannyiunknak megmutatja a saját utunkat. És még az is lehet, hogy mindannyian úgy megyünk jó felé, hogy közben éppen az ellenkező irányba haladunk.

NINCS tehát más dolgunk, mint elfogadni azt, hogy ez most így alakult, és megpróbálni kihozni belőle a legjobbat. És akkor észre fogjuk venni, hogy mennyi minden VAN.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.