Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kiberbűnözők elleni hatékony és eredményes fellépés mind a rendőrség, mind a pénzintézetek számára kiemelten fontos. Ennek érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság részéről dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, az OTP Bank képviseletében Bucsek Gábor bankbiztonsági ügyvezető igazgató együttműködési megállapodást írt alá.

Lefontosabb a bűnmegelőzés

A két fél a jövőben még intenzíven küzd a csalók ellen, összefognak a bűnmegelőzés, a képzések területén, az elkövetési módszerek elemzésében. A gyors információáramlás és az azonnali reagálás érdekében pedig 24 órás ügyeleti rendszert alakítanak ki a két szervezet között.

Célterület az online világ

A statisztikák szerint a regisztrált csalások kategóriájában itt mutatkozott a legintenzívebb emelkedés.

A 2021-es évhez képest 2022-ben megduplázódott az esetek száma, míg a 2019-es adatokhoz képest 132 százalékos az emelkedés.

Ugyancsak jelentős emelkedés tapasztalható az előző évhez képest az egyéb, kibertérben történt bűncselekmények körében és az ehhez kapcsolódó pénzmosás esetében is. Az online csalások elkövetői az idei év első tíz hónapjában mintegy 9 milliárd forint kárt okoztak.

Az elemzések szerint az online csalások elkövetési metodikája nagymértékben hasonlít az úgynevezett unokázós csalásokhoz, hiszen az elkövetők napjainkban is a sértettek érzelmeire hatnak.

(címlap fotó: illusztráció, pixabay)