30 éves a Güntner-Tata!

Güntner

A Güntner-Tata Kft.-t három évtizeddel ezelőtt, 1990-ben alapította a hűtés- és klímatechnikában több mint 85 éves múltra visszatekintő német Güntner GmbH & Co. KG és a Tata Hűtőtechnika Kft. A múltról, a dinamikus fejlődésről szól írásunk.

A rendszerváltás utáni évben a cég első igazgatója Schwarczenberger István volt. Mint mondja, a sikeres gyáralapításban jelentős szerepet játszott annak idején az, hogy minden politikai és gazdasági tényező egybeesett. Kérte és megkapta a munkavállalóktól a folyamatos fejlődést, a tanulást, így kerülhettek, majd maradhattak az élvonalban.

A magyarországi cég nagyon sokat köszönhet Tata városának és lakóinak, amit a cég az állandó bővülésből a vizek városában és a környéken élők tízezreinek a cég által nyújtott társadalmi felelősségvállalás fontosságával igyekszik meghálálni. A rengeteg példából egyet emelünk ki, a tatai sportélet támogatásáért kapta a nevét a gyönyörű kisváros sportcsarnoka: Güntner Aréna. Megannyi siker színhelye, ahogyan a Szomódi úton a gyár is.

– Minden munkavállalónk az alapbérén kívül kap még 13. havi juttatást, amire nagyon büszkék vagyunk – mondja Schwarczenberger Tamás ügyvezető igazgató. – Járvány idején sok cég kénytelen volt állás­időt fizetni, bért csökkenteni, részmunkaidőt bevezetni, de mi most is biztosítottuk a dolgozók részére ezt az összeget. Természetesnek tartjuk, hogy van nálunk cafeteria, utazási költségtérítés, emellett törzsgárdajutalom és egyes munkakörökben teljesítménybónusz. A fizikai munkavállalók kompetenciaalapú bérezést kapnak, ami lehetőséget nyújt a szakmai és az anyagi fejlődéshez.

– Féléves munkaviszony után már jár a hűségkártya – mondja Pintér Judit HR-vezető. – Ezzel különböző kedvezményes szolgáltatásokat lehet igénybe venni, horgászbérlettől a színházon át az élményfürdőig és a konditermekig. Ingyenes a bejáráshoz a céges busz a környező településekről. Hangulatosak a családi napjaink nyáron a Tatai Edzőtáborban, télen a Mikulás- és a karácsonyi ünnepség. Ingyenesek a belépők a tatai Víz Zene Virág Fesztiválra és a Patarára, adunk kézilabdabérletet is. Büszkék vagyunk az új digitális belső kommunikációs eszközünkre, a Hírcserélőre, ami felváltotta a papíralapú céges újságot. Ezáltal naprakész információkat, híreket osztunk meg, mindenki hozzá tud szólni és aktív része lehet a kommunikációnknak. Fontos számunkra a dolgozói elégedettség, ami alapján hozunk meg fontos javító intézkedéseket.

A Zentner család – Zsolt, Jenő és ifjabb Jenő – jó példája annak, hogy a Güntnernél generációk, családok is megfordulnak. Nem ritka jelenség nálunk, hogy apa és fia, testvérek, férj és feleség is együtt dolgozik. Sokan ipari tanulóként, vagy szakmai gyakorlatuk ideje alatt ismerkednek meg a céggel, majd szakmájuk megszerzése után végleges tagjává válnak a cégcsoportnak.

– Az utóbbi években az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítottunk a fenntarthatóságra, a környezet védelmére – mondja Varsányi Ferenc műszaki igazgató, a Green Güntner-Tata Projekt vezetője. – Olyan olajokat, mosószereket használunk a gépek takarítása során, amelyek nem szennyezik az élővizeket. Az energiatakarékosság jegyében monitorozzuk a gazdaságtalan módon működő gépeket, és lehetőség szerint korszerűbbre cseréljük. Büszkék vagyunk arra, hogy a szén-dioxidos, környezetbarát technológia bevezetése a hűtéstechnikában a Güntner Csoport nevéhez fűződik. A következő évekre több tervünk is van, ilyen a napelemrendszerek telepítése épületeink tetejére vagy szél­erőművek kialakítása – szerencsére helyünk van rá. Remélhetően mindkettőt mielőbb elkezdhetjük.

A Güntner-Tata és a CoolBridge a Covid–19 vírus tesztelésére alkalmas laboratórium költségeihez 2 millió forint anyagi támogatást nyújtott. Mobiltelefonokat, ágynemű-garnitúrákat, női és férfi egészségügyi munkaruházatot vásároltak 1,3 millió forint összértékben a Szent Borbála Kórház dolgozói számára. Polikarbonát lapokat adományoztak a kórháznak, amelyek a munkaterületek elkülönítését segítik.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége részére támogatást nyújtottak maszkok, köpenyek beszerzéséhez, amelyeket kórházakhoz és transzplantált betegekhez juttatnak el. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Szervezete számára védőmaszkokat adományoztak, megyénkben ez 2500 aktív szakdolgozót érint. Harmincöt endotracheális intubációs (légcsőn belüli csőbevezetés szájon keresztül) eljárások során használható műanyag védőkeretet készítettek a dunántúli kórházak részére, ami az egészségügyi dolgozók számára biztosít védelmet.

– Májustól az Együtt egymásért kampányunk keretein belül a Szent Borbála Kórház elé kihelyezett óriásplakáton keresztül fejezzük ki köszönetünket és tiszteletünket az egészségügyi dolgozók kitartó munkája iránt a Güntner csapat nevében – teszi hozzá Urbán Anita stratégiai HR-igazgató. – Az akcióval párhuzamosan jégkrémmel kedveskedtünk minden kórházi dolgozóknak, ahogyan saját munkavállalóinknak is.

Fontosnak tartják a helyi szervezetek segítését Tatán és a környező településeken egyaránt. A támogatások középpontjában a gyermekek és a sport áll. Hosszú a példák sora: óvodák, iskolák, sportegyesületek és alapítványok, valamint rendezvények.

Forrás: Güntner Kft.

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó