35-ből 30. helyen a magyar egészségügy

35-ből 30. helyen a magyar egészségügy
35-ből 30. helyen a magyar egészségügy

Az Euro Health Consumer Index című jelentés a vásárló, mármint az egészségügyi rendszer “szolgáltatásait” igénybe vevő beteg szempontjából értékeli a különböző európai országok egészségügyi rendszereit. – olvasható az index.hu-n.

A listán 35 ország szerepel:

  1. Hollandia
  2. Svájc
  3. Norvégia

  1. Görögország
  2. Lettország
  3. Magyarország
  4. Lengyelország
  5. Albánia

  1. Románia

A sorrend egy pontszám alapján alakul ki. Hat területen értékelik az egészségügyi rendszert, betegjogok, tájékoztatás – Magyarország: 125/73

– hozzáférhetőség, várólisták – Magyarország: 225/125

– eredmények  – Magyarország: 300/163

– finanszírozás – Magyarország: 125/73

– megelőzés – Magyarország: 107/89

– gyógyszerek – Magyarország: 100/52

A magyar összpontszám a 2006-ban még 600 fölött volt, 2016-ra 575-re csökkent. Így például Magyarországon európai összehasonlításban kifejezetten sokat kell várni CT vizsgálatra, a legrosszabbak között vagyunk a rák miatti halálozásban, az utolsó harmadban a kórházi fertőzéseknél, a tüdőbetegségénél, egész Európában csak Albánia előz bennünket a hálapénz elterjedtségében.

Két mutatóban vagyunk a legjobbak, egyrészt náluk oltják be a legtöbb csecsemőt a nyolc legveszélyesebb betegség ellen, másrészt nálunk a legtöbb az iskolákban a kötelező testnevelés óra.

A betegjogok terén a maximális pontszámot Norvégia abszolválta, a hozzáférhetőségben Belgium, Macedónia és Svájc nyújtották a maximumot. Az egészségügy eredményességben a finnek, az izlandiak, a németek, a hollandok, a norvégok és a svájciak járnak az élen.

A norvég és a svéd egészségügy a legnagyvonalúbb és a legszélesebb körű, megelőzésben is a norvégok a legjobbak. Gyógyszerfronton a francia, a német, az ír, a holland, és svájci eredmények a legmeggyőzőbbek.

Műsorvezető, riporter