Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

70 éves a Ceres Zrt.

Az idén 70 éves fennállását ünneplő Ceres Zrt. számára a 2023-as évet nem csak a jubileum teszi emlékezetessé, hanem az ipartörnéti hellyé nyilvánítás is.

„Azzal büszkélkedhetünk, hogy a  hazai sütőipar egyik legmeghatározóbb szereplői vagyunk” – közölte Mikos István. Sok apró pékséggel 1953-ban alapították a céget, 1-2 kemencével, kevés dolgozóval. A  Ceres Zrt. vállalati igazgatója kiemelte, az első nagy mérföldkő az volt, amikor megépült a máig működő kenyérgyár, hiszen akkor kezdődött meg az ipari termelés és vele együtt Győr régiójának ellátása. Hozzátette, 10 éves ciklusokban fejlődött a cég, 60 éve megépült a kenyérgyár egy technológiával, majd hamarosan bővíteni kellett a kapacitást. Jelentős lépés volt a vállalat életében a privatizáció időszaka, ekkor nagy tőke mennyiség áramlott a Ceresbe és hazai első sütőipari vállalatként kiléptek az országos piacra, így már nem csak egy régiót láttak el, hanem országszerte jelen volt a márka a kereskedelmi láncok polcain. Folyamatosan bővítették a kapacitást Győrben, majd később a miskolci sütő megvásárlásával az ország keleti régiójába is beléptek, mint sütőipari vállalat.

2023. november 9-én avatták fel a Győri Ipartörténeti Alapítvány által kihelyezett 28. ipartörténeti emléktáblát. A tábla tisztelgés a vállalat múltja és Győr élelmiszeriparában betöltött szerepvállalása előtt. Az alapítvány fő célja Győr ipartörténeti emlékeinek megőrzése. Nemcsak a tárgyi emlékekre fókuszálva, hanem az értékes tudásra, ami meghatározó egyes gyárak esetében. Az ipartörténeti emlékhelytábla projektet 2017-ben indították el, a terv az volt, hogy minden olyan gyárról megemlékezzenek, ami fontos volt Győr ipartörténetében, kezdve a 100-120 éves múltra visszatekintő gyárakkal.

A 70 éves évforduló alkalmából készült egy könyv is, mely a kenyér születésének történeti áttekintését, a városra koncentráltan a ’20-as évek elképzeléseit és természetesen a sütőipari vállalat 1953. október 21-i megalapításának történetét, valamint 70 éves fennállásának fontos mozzanatait is tartalmazza. Nem csak a száraz történelem jelenik meg a papírlapokon, rengeteg kép és a dolgozók emlékei, történetei teszik színessé, olvasmányossá a könyvet. – mondta el Andorka Zsolt a könyv írója, szerkesztője.

Az innováció mindig is erőssége volt a cégnek, Mikos István kérdésünkre elmondta, hogy ismét mérföldkő előtt áll a vállalat, dolgoznak az újabb fejlesztésekkel kapcsolatos terveken, amikről talán hamarosan hivatalosan is beszámolhatnak.