Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utolsó részéhez érkezett karácsonyi fűszerkisokos sorozatunk, ma az utolsó három isteni fűszerrel ismerkedünk meg! Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek közül az utolsó három és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!

TONKABAB

Eredete: A pillangóvirágúak családjába tartozó fűszer Dél-Amerikából származik.

Íze: Édes, vaníliára, szegfűszegre és keserű mandulára emlékeztető aromája miatt egyszer kedveltebb fűszer. Íze nagyon intenzív, egészen pici mennyiség is bőven elegendő belőle.

Felhasználása: A sötét magokat a tonkafa gyümölcséből nyerik, tehát valójában nem valamiféle babról van szó. A magok mérete kb. 6 cm. Felhasználása a szerecsendióéhoz hasonló, így akár frissen reszelve is hozzáadható az ételekhez. Egyre kedveltebb a cukrászok és csokoládémesterek körében, de a házi készítésű sütikben is feltűnhet, hiszen remekül helyettesíti a vaníliát. 

Egészségre gyakorolt hatása: A benne lévő kumarin egyes kutatások szerint véralvadásgátló és károsítja a májat az arra érzékenyeknél, emiatt az USA-ban tiltólistán van – a kumarin egyébként a fahéjban és a levendulában is megtalálható. Az EU-ban azonban 1kg termékben 5 mg tonkabab használat megengedett, tehát nyugodtan fogyasztható. A fűszergyártók, kivédve a kumarin káros hatását, fermentálják a fűszert, s csak ezután csomagolják. Dél-Amerikában más fűszerekkel keverve, tea formájában stresszoldó, vágyfokozó, sőt, immunerősítő hatása miatt fogyasztják. 

SZEGFŰBORS

Eredete: A szegfűborsot termő fa a mirtuszfélék családjába tartozik, és Jamaicából származik. 

Íze: A szegfűszegre emlékeztető íze mellett a szerecsendió és a fahéj aromáit is felfedezhetjük benne. Ennek oka az illóolajában lévő eugenol. A nevében lévő „bors” megnevezés erősségére utal. 

Felhasználása: A termést még zöld állapotában, majd addig szárítják, amíg a héja barna lesz, ráncossá válik, és a benne lévő magvak zörögni kezdenek. Egészben vagy őrölt formában is felhasználható például csatnik, curry-k, sütemények, forró alkoholos italok ízesítéséhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Segíthet gyomorpanaszok és puffadás esetén. Gyulladáscsökkentő hatású.

SZERECSENDIÓ

Eredete: A szerecsendiók családjának névadója, a mely szerte a trópusokon megtalálható. Őshazája az indonéziai Banda-szigetek, ezen kívül például Malajziában, Nyugat-Indiában és Brazíliában is termesztik. Valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magjáról. 

Íze: A szerecsendió íze domináns és nagyon jellegzetes, kissé borsos, csípős, friss. A szerecsendió-virág a magköpeny, amelyet szintén fűszerként árulnak. Ennek íze sokkal erősebb, mint a magé.

Felhasználása: Remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. De egyes szárnyasból készült fogások, sőt, még kolbászok fűszerezésére is előszeretettel használják.

Egészségre gyakorolt hatása: Kis mennyiségben alkalmazva jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, kedvezően hat a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre.