Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A magyar savanyú királynő: a koviubi

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarok kedvenc csemegéje a főétel mellé a kovászos uborka. A belül ruganyos, kívül roppanós savanyúság maga mögé utasítja az összes többit ízével, hatékonyságával és népszerűségével.

Miért szeretjük annyira?

Mindenki más ételhez szereti társítani ezt a savanyúságot, ez csupán ízlés dolga. Eszik tésztával, hallal, rántott hússal, van, aki magában is képes egy egész tányérral megenni, mert a sós, savanyú íz önmagában is frissítő hatással bír.

Az egészségre is jótékony hatású

Az erjesztéssel készített uborkában olyan jótékony baktériumok keletkeznek, melyek hatékonyan befolyásolják a bélflórára egészségét és segítik a gyomor működését. A kovászos uborkában sok ásványi anyag keletkezik, magas a magnézium, kálium, foszfor kalcium és a vas, valamint A-, C- és B12-vitamin tartalma. Mivel természetes úton erjed, tartósítószert nem tartalmaz!

A kovászos uborka jótékony hatásai:

?   tisztítja a gyomrot, csökkenti a súlyt,

?   a benne található enzimek megakadályozzák a és elősegítik az emésztést,

?   súlycsökkenést eredményezhet, fogyókúrázók beépíthetik napi étrendjükbe,

?   hangulatjavító és agyserkentő is lehet,

?   kifejezetten jó hatással van a változókori hőhullámokra,

?   hatásos a gyomorfekélyre,

?   leve másnaposság ellen is bevethető,

?   erős tisztító hatása miatt ragyogóbb és simább lesz a bőr,

?   hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez.

5 szabály az elkészítéshez:

  1. Fontos az uborka fajtája

A kovászolni való uborka 10-13 cm. Ha ettől kisebb, az csemege uborkának számít. Kifejezetten kovászolni való uborkát vegyél, a kígyóuborka ugyanis nem jó erre a feladatra.

  1. Milyen kenyeret használj

Legjobb a hagyományosan, kovásszal készített félbarna kenyér. A fehér kenyér is alkalmas a kovászhoz, viszont a péksütemény, kifli semmiképp, mert ezek édesek. Ha gluténérzékeny vagy, akkor pár darab meghámozott, félbevágott nyers burgonyát kell az üvegbe helyezned.

  1. A só mennyisége

A sónak szintén meghatározó szerepe van az erjedésben. Literenként egy evőkanálnyi sót kell használni.

  1. Nem kell cifrázni

A minél kevesebb hozzávalóval lesz igazán finom a kovászos uborka. Semmi más nem kell hozzá, mint uborka, sós lé, kenyér és kapor. Vannak, akik tesznek bele fokhagymát, tormát, mustármagot vagy csípős paprikát is, de az igazi koviubi a legegyszerűbben a legjobb!

  1. Megfelelő időben készítsd!

Ha borult az idő és várhatóan az is marad, akkor semmiképp ne állj neki készíteni, az erjedéshez ugyanis meleg és napfény szükséges. A kovászos uborka napsütéses, meleg időben 2-3 nap alatt beérik.

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 2 ek só
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • 2 l langyos víz

Elkészítés:

A megtisztított uborkákat alaposan megdörzsöljük, hogy leszedjük róla a szúrósságát, majd a végeit levágjuk. Hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. Az kimosott, minimum 3 literes befőttesüveg aljára helyezzük a kaprot, majd lehetőleg állítva beletesszük az uborkákat, felöntjük sós, langyos vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret, vagy krumplit. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk.

Képek: gettyimages