Akkora, mint a só

A világ legkisebb kameráját állíthatják elő

Az egyesült államokbeli Princeton és a Washingtoni Egyetem kutatói, mindössze egy sószem méretű miniatűr képalkotó rendszert készítettek, és a képminősége egy 500 ezerszer nagyobb professzionális fényképezőgépéhez hasonlítható.

A Nature-ban publikáltak szerint a képalkotó elemet 1,6 millió fényoszlop integrálásával érik el a szuperkonfigurációs felületen (Metasurface), amely ugyanúgy működik, mint egy CMOS kamera.

Ezen fényoszlopok mindegyike optikai információkat kap, előremenő fényhullámokat képezve, amelyek teljes színű képeket generálnak a mesterséges intelligencia algoritmusainak segítségével.

Ez a kamera megoldja a miniatűr fényképezőgépek képminőséggel kapcsolatos kihívásait: torzítás, elmosódás és korlátozott látómező.

Ez megteremti az alapot az olyan kis robotok bevezetéséhez, amelyek képesek felfedezni a környezetüket. Ennek az új típusú kamerának a fő alkalmazása elsősorban az orvosi terület lehet, ahol minmális beavatkozással használhatják betegségek diagnosztizálására és kezelésére.

Fotók: Via