Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ausztriában így csinálják: olcsóbb lesz a tömegközlekedés és kevesebb az energiaadó

Nyugati szomszédunk is lépett, hogy ha megfékezni nem is tudja az elszálló árakat, legalább valamelyest kompenzálja az érintettek költségeit. Az új energiatámogatási csomagra 2 milliárd eurót (740 milliárd forintot) költenek el.

Az osztrák kormány csaknem 90 százalékkal csökkenti az energiaadót, hogy megálljt parancsoljon az elszabaduló villamosenergia- és földgázáraknak. A kartellügyészségnek és a versenyhivatalnak pedig az lesz a feladata, hogy országszerte figyelje, az üzemanyag-előállítók és kereskedők a szabályoknak megfelelően árazzák-e be termékeiket. Emelt költségtérítésre számíthatnak a magas üzemanyagigénnyel dolgozó kis- és középvállalkozások, illetve több támogatást kapnak azok a cégek is, amelyek úgy döntenek, zöldenergiára állnak át.
  
Magnus Brunner pénzügy- és Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a kabinet 50%-kal megemeli az ingázói átalány összegét, az ingázóknak járó adójóváírást pedig megnégyszerezi. Az emelt összeg jövő év közepéig jár a dolgozóknak, aki pedig ezt alacsony adóalapja miatt nem tudja igénybe venni, évente egyszeri, 100 eurós támogatásra számíthat, írja az ORF.

A kormány döntése nyomán olcsóbb lesz tömegközlekedés, amelyet még tovább bővítenek: a cél ugyanis az, hogy lehetőség szerint egyre kevesebben üljenek autóba.