Kezdőlap KORONAVÍRUS

Beadták az 500 ezredeik koronavírus elleni vakcinát a Semmelweis Egyetemen

Az elsőt ugyanott, 2020. december 26-án vették fel. 

2021. január 7-én indult el a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása, amely a fővárosban szintén a Semmelweis Egyetem feladata volt. 2021. február 4-e óta zajlik a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak oltása is, 2021. március 27-től pedig hazai szinten elsőként az egyetem oltotta a várandósokat és szoptató édesanyákat. 2021. június 14-én az elsők között kezdte meg az intézmény a 12-15 évesek, december 15-től pedig az 5-11 év közöttiek immunizálását.

Dr. Merkely Béla az intézmény rektora közölte: a harmadik vakcina az oltottak esetében várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása stabilan magas szintű a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulása ellen, jelentősen csökkenti a kórházba kerülés, illetve a halálos kimenetelű fertőzés kockázatát. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 év felettiek, az onkológiai, kardiológiai és cukorbetegséggel, valamint a jelentős túlsúllyal küzdők nehezebben tudják legyőzni a betegséget.

A szakember szerint vírus korábbinál gyorsabb terjedése miatt az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani, az oltatlanok pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint eddig. Magyarországon is, akár napi több tízezerre felmehet az új megbetegedések száma, és ezért összességében több lehet a súlyos eset is. 

A rektor abban bízik, hogy az idei év összességében könnyebb lesz, mint az előző, és arra számít, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végső lecsendesedését, ha meglesz a megfelelő átoltottság.