A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
2021-ben egy balatonmáriafürdői fagyizó remeke nyerte el a kitüntető címet.
A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készültek, melyeket kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetttek és díszíthettek a cukrászok.
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Négy helyszínen – Damniczki Cukrászda (Székesfehérvár), Geleta Cukrászda (Balatonlelle), Hisztéria Cukrászda (Tápiószecső), Marján Cukrászda (Eger) – rendezték meg a regionális elődöntőket, a szakmai zsűri döntése alapján összesen 20 fagyi jutott a döntőbe.
Az országos döntőt követően július 5-én a budapesti Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott helyet az ünnepélyes díjátadónak, ahol bejelentették az Év Fagylaltja 2021 verseny díjazottjait.
Az év fagylaltja a békáscsabai Cafe One Cukrászdában készült Bíborka fantázianevű fagylaltja lett.
Bíborka
A Bíborka nevű fagylalt egy ízében nagyon különleges és szokatlan receptúra, melyet úgy alkottunk meg, hogy nagy hangsúly helyeztünk a Békéscsaba és környékén felfedezhető szép számmal rendelkező helyi kistermelők által beszerezhető alapanyagokra.
Külön köszönet Bánfi Krisztiánnak a Kígyóscsili tulajdonosának, akinek két fajta csili terméke is megtalálható a fagylaltban.
Sok kitartó munka és tesztelés után így született meg ez a szedres gyümölcsös csillis étcsokoládés igazi nyári frissítő íz kombináció, amit jó szívvel ajánlunk mindenkinek.
A fagylalt kóstolásánál először a szedres-áfonyás hatású savanykásabb ízjegyek dominálnak, amit egyből a magas minőségű étcsokoládé és az agave szirup édeskés ízvilága követ egy enyhén csípős lecsengéssel.” (Fehér Gergő fagylaltkészítő mester)
Az összesített eredmények
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
- Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
- Bronzérem: Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
- Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
- Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
- Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
- Bronzérem: Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)
Különdíjak
- Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
- Szakmai szervezetek különdíja: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
- IKON borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)