Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Bombát találtak Veszprémben! Intézményeket ürítenek ki, a lakóknak is el kell hagyniuk otthonaikat

Lezárják és kiürítik Veszprém egy részét jövő kedden, hogy a tűzszerészek hatástalanítsanak egy második világháborús bombát. 

Földmunkálatok során, az Egyetem utcában találták a 500 kilogrammos szovjet robbanószerkezetet, amelyet az elszállítás előtt kell ártalmatlanná tenni – közölte a Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Gajdos Milán tájékoztatása szerint a légibomba felfedezési helyétől számított mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiüríti és lezárja a területet. A lakosságtól azt kérik, hogy a hatástalanítás napján reggel nyolc óráig hagyják el ingatlanaikat, amire a rendőrség hangosbemondón is figyelmezteti majd őket. A biztonsági körzet közlekedését érintő korlátozás már kedden reggel hét órakor megkezdődik, a területet gyalogosan és járművel is csak elhagyni lehet. 

A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc Kórházat és Rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a Megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt. A hatástalanítás idejére kedd reggel hat órától a veszprémi önkormányzat befogadási helyeket hoz létre a Pannon Egyetem Polinszky-termében, a Lovassy László Gimnáziumban, valamint a Kossuth Lajos általános iskolákban, ahol igény szerint vizet és étkezést is biztosítanak.
 
Azoktól, akiknek el kell hagyniuk otthonaikat, Porga Gyula polgármester azt kérte, hogy az ablakokat és az ajtókat zárják be, és a több órán át tartó távollétre felkészülve a szükséges gyógyszereket, ivóvizet, és akár telefontöltőt is vigyenek magukkal.

A közleményben azt írták: a robbantótest hatástalanítása, valamint elszállítása várhatóan 15 óra körül fejeződik be. A korlátozások feloldásáról a rendőrség a honlapján és a helyi médián keresztül ad tájékoztatást.

Kép forrása: police.hu