„Traumatizálódtam. Csak szeretném visszakapni az életemet” – mondta.

Az énekesnő a gondnokságot abuzívnak, bántalmazónak nevezte, és azt is mondta, szeretett volna hozzámenni a barátjához, és gyermeket is vállaltak volna, de erre nem nyílt lehetősége a felügyelet miatt. Azt állította, megtiltották neki, hogy eltávolíttassa a spirálját, így nem eshetett teherbe.

Az énekesnő most személyesen fordult a Los Angeles-i bírósághoz, és az eddigiektől eltérően kérte azt is, hadd szólalhasson fel. A meghallgatáson a BBC szerint elhangzott az énekesnőtől, hogy apja, Jamie Sperars 100 000 százalékban kontrollálta őt.

Azt is mondta a húszperces beszédben, hogy lítiumot szedettek vele (ami a bipoláris zavarokban gyakori terápiás módszer, írja a BBC), amitől ittasnak érezte magát, és amitől képtelen volt normálisan beszélgetni.

„Megérdemlem, hogy a saját életemet élhessem, egész életemben dolgoztam. Megérdemlek két-három évnyi szünetet” – mondta a bíróságon, ahogyan azt is, hogy a gondnokság számára több rosszal járt, mint jóval. Brenda Penny bírónő megköszönte az énekesnőnek a bátor kiállást, de az ügyben még nem született döntés.

Az énekesnő személyes döntéseit illetően jelenleg, átmenetileg egy kirendelt szakértő, Jodi Montgomery az illetékes, miután apja 2019-ben egészségügyi okokból megvált ettől a feladattól. Spears azt szeretné, hogy ha a gondnokság fennmarad, akkor ez így is maradhatna, vagyis Montgomery léphetne az apja helyébe nemcsak átmenetileg, hanem tartósan.

A 39 éves világsztár karrierjét több mint egy évtizede nyilvános összeomlások és pszichiátriai kezelések szakítják meg. A gyerekeit veszélybe sodorta, egyikőjükkel az ölében vezette az autóját, másik alkalommal ismeretlen szer hatása alatt bezárkózott egy szobába, ahonnan mentők vitték el. Nem sokkal később leborotválta a haját, és még kopaszon rátámadt egy fotós autójára egy összecsukott esernyővel. A színésznő összeomlásairól és apjának gondnokságáról egy dokumentumfilm is készült, melyre Britney Spears azt reagálta, hogy nagyon kínosnak találja, mert hamis színben tüntették fel őt.