Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Csak úgy tömjük magunkba a virslit szilveszterkor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az éves mennyiség ötödét ilyenkor esszük meg, nem is keveset. 

Magyarországon tavaly decemberben 4 ezer tonna (!) virsli fogyott, az év végén rendszerint a kilós csomag a legnépszerűbb. A 2020-as forgalom elérte az 5,5 milliárd forintot, 13 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A sertésvirsli 57 százalékkal, a baromfi 22 százalékkal, a pulykából készült áru 19 százalékkal részesedik a piacból – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Virsli bármilyen húsból készülhet, de a Magyar Élelmiszerkönyv 2017-es szigorítása jó minőségre ösztönzi a gyártókat. Belföldi forgalomba csak 51 százalék feletti hústartalommal kerülhet, emellett csökkentették a megengedett legnagyobb sótartalmat, és magasabb fehérjetartalmat, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő. 

A NAK szerint érdemes jó minőségű, és lehetőleg magyar gyártótól származó virslit venni szilveszterre. Az ajánlatot azzal indokolták, hogy kínálatban nagy a minőségi különbség, és az sem mellékes, hogy a belföldi termékek vásárlása magyar vállalkozásokat és munkahelyeket támogat.