Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Csendes péntek – munkaszüneti nap az egészségügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezen a pénteken zárva lehetnek a patikák, a rendelők, és még a hivatalok is. A kormányablakok viszont nyitva lesznek.

Július 1-jén született Semmelweis Ignác, ennek tiszteletére tartjuk ekkor a magyar egészségügy napját. Ráadásul ugyanerre a napra esik a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja is, így nem csak a rendelők és a gyógyszertárak, de a hivatalok is zárva lehetnek. Ahogy azt már számos önkormányzat bejelentette, a polgármesteri hivatalok zárva lehetnek.

Semmelweis-napon a legtöbb településen kizárólag a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. A patikák címe és telefonszáma településre, vagy akár megyére keresve az OGYÉI honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhető. Emellett a gyógyszertárak a bejáratánál jól látható helyen jelzik a szolgálati rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi, folyamatosan nyitvatartó, vagy készenléti, ügyeletes  gyógyszertár nevét, címét, és telefonszámát, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet elérhetőségeit.

Az orvosi, fogorvosi, védőnői ellátás szempontjából Július 1-je szintén munkaszüneti nap lehet, így akinek sürgős panasza van, pénteken valószínűleg csak ügyeletet talál majd.

A Miniszterelnökség viszont felhívta a figyelmet, hogy július 1-én a kormányablakok és kormányhivatali ügyfélszolgálatok a rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket.