Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A cseresznye az egész világon nagyon kedvelt gyümölcs, hiszen igazán finom, és egészséges. Ráadásul egy pillanat alatt képes visszarepíteni minket a gyermekkorunkba, amikor a fülünkre akasztott cseresznyékkel ültünk egész nap a fán, szüretelés közben átbeszélve a világraszóló terveinket.

A cseresznyének nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Tisztítja a vért, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és segíti a szervezet méregtelenítését. Emiatt a bőrünket is szebbé varázsolja, hiszen segít csökkenteni a pattanásokat is. A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, így nagyban hozzájárul az immunrendszer védelméhez. A fogyókúrázók is bátran cseresznyézhetnek.
A benne lévő flavonoidok hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket, és késleltetik az öregedés folyamatait, ezen kívül pedig még gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szemünkre is jó hatással van, hiszen A- vitamin és béta-karotin tartalma segít a látásunk védelmében, és felveszi a harcot a makuladegenerációval és a szemszárazsággal szemben. A cseresznyében lévő flavonoidok és a karotinoidok segítenek az agy hatékonyságának javításában is, hiszen erősítik a memóriát. Az idegeinkre is jó hatással van, és számíthatunk rá az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió esetében is.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, de sok természetes cukrot és növényi rostot tartalmaz, így gyorsan új energiákat nyerhetünk belőle. Védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökkentve a szívrohamok kockázatát. Emellett megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet. Minél sötétebb, annál egészségesebb, hiszen annál több benne az antioxidáns. A cseresznyét fogyaszthatjuk frissen, de készíthetünk belőle süteményt, bort, lekvárt, vagy pálinkát is. Most egy cseresznyés pite receptet választottunk, íme a recept:

Cseresznyés pite

Hozzávalók:
•    50 dkg cseresznye
•    30 dkg finomliszt
•    15 dkg cukor
•    1 csipet só
•    1 csomag sütőpor
•    3 db tojás
•    2 csomag vaníliás cukor
•    1 dl napraforgó olaj
•    4 dl tej
•    0.5 narancsból nyert narancshéj
•    2 dkg vaj
•    5 dkg barna cukor (a tepsi szórásához)

Elkészítés:
1.    Először a cseresznyét magozzuk ki, majd tegyük félre.
2.    A lisztet keverjük össze a sütőporral, a csipet sóval és a kristálycukorral (én 15 dkg cukrot tettem bele, de ez ízlés dolga).
3.    Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a narancshéjat, az olajat és a tejet, majd kézi habverővel keverjük simára.
4.    Ezután fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keverékhez úgy, hogy egy sima masszát kapjunk.
5.    Az előmelegített sütőbe helyezzük be egy pár percre az üres tepsit, hogy felmelegedjen, majd vegyük ki, és béleljük ki sütőpapírral.
6.    Ezután kenjük meg a vajjal, és egyenletesen szórjuk rá a barna cukrot, majd pakoljuk rá a kimagozott cseresznyét.
7.    Az előzőleg összekevert tésztát ezután óvatosan öntsük rá a cseresznye tetejére.
8.    Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 35-40 perc alatt süssük addig, hogy a teteje szép aranybarna legyen (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem).
9.    Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
10.    Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

•    Sütés hőfoka: 160 °C
•    Sütés módja: hőlégkeveréses
•    Tepsi mérete: 25×40
•    Sütés ideje: 35 perc