Kezdőlap KIEMELT

Dr. Baranyi Péter a Széchenyi Egyetem új rektora

Budapest, 2021. június 24. Áder János köztársasági elnök (j) a Széchenyi István Egyetem rektorává nevezi ki Baranyi Péter Zoltán egyetemi tanárt a Sándor-palotában 2021. június 24-én. A háttérben: Haszonicsné Ádám Mária fõigazgató. MTI/Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában nevezte ki dr. Baranyi Péter professzort a győri Széchenyi István Egyetem új rektorának. – adta hírül az Intézmény. Megbízatása 2021. július 1-jétől négy évre szól. 

Nemzetközi hírű professzor

Dr. Baranyi Péter az egyetem nemzetközi hírű professzora, 2017 óta az intézmény Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának vezetője. Mintegy három évtizedes sikeres tudományos pályafutás áll mögötte. 1996 óta számos neves külföldi kutatócsoportban töltött hosszabb-rövidebb időt, többek közt a Tokiói Egyetemen és a Hongkongi Kínai Egyetemen. Több nemzetközi laboratóriumot alapított, új tantárgyak sorát dolgozta ki, száznál többször tartott előadást az Egyesült Királyságtól Kínán és Ausztrálián át az USA-ig különböző egyetemeken és kutatóintézetekben. Egy évtizede megfogalmazta a mára önálló tudományterületté vált kognitív infokommunikáció koncepcióját, amelyről dr. Csapó Ádám tanítványával számos alapozó cikket és könyvet írt. Tudományos munkáira épül mérnöki alkotása: a virtuális valóság alapú komplex operációs rendszer már a nemzetközi piacon is sikeresen megjelent.

Dr. Baranyi Péter nemcsak pályázatában hangsúlyozta tudásával, tapasztalatával ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a felhalmozott kiemelkedő potenciált beváltva az egyetem Magyarország egyik vezető, tekintélyes és szerethető felsőoktatási intézményévé váljon. Fontosnak nevezte, hogy az intézményben munkaidőn túl is legyen élet, és hogy a hallgatók szeressék azt az időszakot, amit itt töltenek.