Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Dübörögnek az építkezések

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban a megyei jogú városokban 12 százalékkal több, akisebb városokban és a községekben viszont 9, illetve 11 százalékkal kevesebblakás épült, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH adataiból. Anövekedés az elkészült lakások számában is meglátszik, 2021 első negyedévébenaz országban 6153 új lakást adtak át boldog tulajdonosának, ez 29%, -al több atavaly ilyen korinál.

Inkább a többlakásos házak épültek

A Világgazdaság információi szerint idén eddig a többlakásosépületken dolgoztak a szakemberek. Ennek következtében a vállalkozások általépített lakások aránya 57-ről 71 százalékra növekedett, míg a magán emberek általépített lakások aránya 43-ról 28 százalékra csökkent.

Nyugat Magyarországon többen építkeznek, vagy szeretnéneképítkezni most

Nem meglepő módon az építendő lakások száma Pest megyébendübörög a legjobban, itt idén 79 százalékkal emelkedett a munkák száma, deminden más vidéki régióban is növekedés volt tapasztalható. Persze vannakkevésbé aktív régiók is, főleg  Észak-Magyarországonés Dél-Alföldön, így logikusan a központi és a dunántúli régiókban készül majdel a következő időszakokban a legtöbb ház.

Népszerű az egyszerű bejelentés

Az építtetők az esetek 67 százalékában éltek az egyszerűbejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, és aközségekben a legmagasabb.