Új programot vezettek be a Balaton menti strandokon, mely nem a szórakozásra, hanem leginkább az egészségre fókuszál.

Nyaralj és nézesd meg magad

„Elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat Balatonbogláron, amelynek során augusztus közepéig további 14 állomáson adnak életmódtanácsokat és végeznek ingyenes egészségügyi szűréseket a helyi lakosoknak, valamint a Balaton mellett nyaralóknak.” – tájékoztatott a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közös nyitórendezvényén.

„Ebben a kormányzati ciklusban az egyik legfőbb célkitűzés az egészségben eltöltött életévek számának növelése, ezt szolgálja az Egészségpart prevenciós program is.” – mondta el nyitóbeszédében Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Három egymást követő héten

Az Egészségpart program három héten keresztül érhető el Balatonboglár, Balatonfüred és Gyenesdiás strandjain, továbbá néhány környékbeli településen is, mint Gamás, Látrány, Csabrendek és Lesencetomaj.

Immár öt éve zajlik a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” nevű program, melynek keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai járják az országot. Ennek legújabb része az Egészségpart programsorozat.

„Fő cél, hogy a hátrányos helyzetű településeken is könnyen hozzáférhetővé tegyük a szűréseket, továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét a vizsgálatok fontosságára.” – mondta beszédében Bertókné Tamás Renáta, az NNK főosztályvezetője.

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre

Képek: gettyimages