Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Egy hét a csillagok alatt

Tíz nap alatt országszerte mintegy 180 program várja a csillagászat kedvelőit országszerte. Az eseménysorozat pénteken kezdődött és jövő vasárnapig tart, az érdeklődőket 85 helyszínen várják amatőr és hivatásos csillagászok. Az égbolt felfedezésére egyaránt lehetőség lesz a városok fényszennyeződésétől távol a természet éjjeli nyugalmában és egy-egy nyüzsgő település járdáján is, közölték a szervezők. 

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn. Akinek kedve van, ellátogathat a Bükki Csillagdába, a Pannon Csillagdába vagy akár a Svábhegyi Csillagvizsgálóba is.

A tájékoztató szerint augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket megfigyeljük: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

A csillagászati bemutatók helyszíneiről és a programokról az esemény Facebook-oldalán, a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján és EZEN az interaktív térképen lehet tájékozódni.

A tavalyi rendezvényen országszerte csaknem tízezren vettek részt.

Kép forrása: pixabay.com