Sikeres a halfogyasztást népszerűsítő kampány. Az utóbbi években ugyan lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás .
Nem csak egészséges, gazdasági érdek is
„A halfogyasztás növekedésének gazdasági szerepe is van, piacot biztosít a magyar haltermelőknek”.
Az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen. A fogyasztás növekedése mellett fontos, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.
„A hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó termékek teszik ki”
– mondta Nagy István agrárminiszter. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is.
Menő a ponty
Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a pont. 2020-ban ebből mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelők. Népszerűségi listán második az afrikai harcsa, amelyből 4 ezer tonnát termeltek.
Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerűbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa.
A haltermelés értékesítésének növelésére tavaly a szervezet elindította a HalPéntek nevet viselő kampányt, annak érdekében, hogy legalább hetente egyszer fogyasszanak halat a családok.