Ha a horgászok elindulnak nyaralni, akkor a tengerparton is horgászni fognak, az biztos! Sok dolgot érdemes észben tartani, ha nemzetközi vizekre evezünk, hogy a pénztárcánk ne bánja a dolgot!

Hagyományosan kedvelt úticél a magyarok körében az Adria: rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot. Azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás: a hatóságok akár 3000 kunára (mai árfolyamon kb. 138 ezer forintra) is megvághatják azt, aki engedély nélkül horgászik a horvát tengerparton.

És hogy ez hány embert érinthet? A Magyar Országos Horgász Szövetség adatai szerint itthon évente átlag 700 ezer ember váltja ki az engedélyét. Sokan pedig a nyaralásra is bepakolják a cájgot (vagy helyben vesznek valami horgászkészséget), hogy kipróbálják a tengeri horgászatot is. Viszont tévhit, hogy ehhez nem kell semmilyen engedély, ugyanis nem horgászhat bárki szabadon a horvát partszakaszon!

Akár a partról, akár csónakból, akár kis zsebpecával kergetjük a halakat, mindenképpen kell engedélyt váltani. Ami viszont jó hír, hogy ehhez nem kell még horgászvizsga sem, és gyakorlatilag az összes szakboltban ki lehet váltani, de akár az interneten is megvehetjük.

Az árak pedig nem is olyan borsosak, főképp a büntetés mértékéhez képest:

  • a napijegy 60 kunába kerül, ami kb. 2800 forint,
  • a háromnapos horgászengedély 150 kuna, kb. 6950 forint,
  • és vehetünk akár egy hetes jegyet is, ami 300 kuna, átszámolva nagyjából 13 900 forint.

Úgyhogy nem éri meg kockáztatni, inkább szánjunk rá egy kisebb összeget, minthogy elkapjanak az ellenőrök, és érkezzen a gigabírság! Általában nagyobb horgásztúrákat szervező cégek már gondoskodnak az engedélyekről is, de azért érdemes rákérdezni.