Sopron, 2021. április 13. Oltáshoz elõkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával töltött fecskendõ a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 13-án. MTI/Filep István

Augusztus 4-én, csütörtökön megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Ki kaphatja meg a harmadik oltást?

Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Az eljárás ugyanaz

Kérik, hogy a lefoglalt időpontban mindenki pontosan jelenjen meg, illetve azt is, hogy az oltásra mindenki vigye magával a tajkártyáját, a személyi igazolványát, a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, az előző oltásainak igazolását, valamint, lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

Kép: koronavirus.gov.hu