Csepelről indul április 29-én a lengyel-magyar barátság patrónusa, Waclaw Felczak emlékére szervezett idei Kárpáti Futárverseny, amely a fiatal kerékpárosok egyik legrangosabb európai versenye.

A rendezvény idei kiindulópontja, Csepel azért fontos a lengyel-magyar kapcsolatok szempontjából, mert az ottani hadiüzemből szállítottak lőszert Lengyelországnak az 1920-as varsói csata előtt.

Az idén 39. alkalommal megrendezett U23-as kerékpárosviadal a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárában szerepel. Idén a verseny ötnapos lesz, a fővárosi előfutam után egy hagyományos szakasz következik Veszprémtől Pápáig, amelyet három szakasz követ a lengyel-szlovák határon. A Kárpáti Futárverseny a szlovákiai Tátralomnicon zárul május 3-án.

De ki is volt Waclaw Felczak?

Waclaw Felczak a második világháború előtti időszakban történelem szakosként Budepesten folytatta egyetemi tanulmányait. A háború után a kommunista hatalom életfogytiglanra ítélte, nyolc év után, 1956 őszén, az akkor Lengyelországban bekövetkezett átmeneti politikai enyhülés idején helyezték szabadlábra. Visszatért a történészi pályára.  A 70-es évek második felétől rendszeresen utazott Magyarországra, ahol hozzájárult a demokratikus ellenzék megszervezéséhez. Felczak a hagyományos lengyel-magyar barátság egyik jelképe lett, ezért a lengyel és a magyar parlament döntése alapján 2018-ban létrejöttek az ő nevéhez fűződő, a két nemzet együttműködését elősegítő intézmények, a Magyarországon működő Waclaw Felczak Alapítvány és a varsói intézet.