A hazai termelők képesek kielégíteni a húsvétkor megnövekedett tojás igényeket – derült ki a az Agroinform jelentéséből.
Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.
Az elemzésből kiderül, hogy a takarmányok ára a tojástermelésben majdnem 40 százalékkal haladta meg a múlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbit, eközben a termelők mindössze 16 százalékkal magasabb, 28,17 forintos termelői áron tudták értékesíteni a tojást. A szintén jelentősen megugró energia- és munkaerőköltségek tovább rontották az ágazat jövedelmezőségét, így 2022 elejére az ágazatban működő 550 gazdaság jelentős része már önköltségi szint közelében vagy az alatt működött. Jelenleg legalább 40 forintos termelői ár tudná biztosítani a stabilitást az ágazatban – állapította meg az elemzés.
A fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben fogják megérezni: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.