Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyivel kell többet fizetni idén az elektromos rollerért

Egyre többe kerül az élet. Miért pont ezeket a járműveket kerülné el az a fránya infláció?

A felnőtt modellek 80-100 ezer forintról indulnak, de akár 300-350 ezer forintért is választhatunk magunknak kétkerekűt. Persze korántsem biztos, hogy ez a „teteje”. Nemcsak az alapanyagárak és a szállítási költségek nőttek, hanem a gyengélkedő forint sincs jó hatással a piacra. Összességében elmondható, hogy az e-rollerek egy év alatt 10-15 százalékkal lettek drágábbak. Mivel keresett termékekről van szó, a nagyobb, népszerűbb márkák könnyen emelnek árat, a kisebbek pedig nem tudnak annyival olcsóbbak lenni, hogy felvegyék velük a versenyt – közölte Pénzcentrummal a Euronics.  

Az áruházlánc szerint az, hogy végül a vásárlónak mennyit kell fizetnie, több tényező befolyásolhatja. Ott van mindjárt a szerkezet kialakítása, illetve teherbírása. Fontos ugyanakkor a motor és akkumulátor ereje, mennyire terhelhető emelkedőn, illetve milyen hatótávolságra képes egy töltéssel, de tényező lehet az esetleges telefonos applikációval való kapcsolat lehetősége. Az eMAG-Extreme Digital példaként említette, hogy a nagyobb teljesítményű (például 250 helyett 350 wattos) e-roller azért lehet jobb választás, mert akár 100 kilogrammnál nehezebb utast is könnyen mozgat, illetve az emelkedőkön való haladás sem okoz gondot ezzel.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a rollerek használatra vonatkozó új jogszabályok kialakítása még folyamatban van. Ami biztos, hogy érdemes már most bukósisakban használni az e-rollereket, ami a biciklisták körében is bevált. A fékrendszer kialakítására szintén érdemes odafigyelni, hiszen egy 25km/h közlekedő eszközt gyorsan és hatékonyan kell tudni megállítani.