Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ez mindenkit érint: az élelmiszerek összetevője is változhat a háború miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Helyettesítő összetevőket használhatnak a gyártók az élelmiszerekben. Május 2-án jelent meg az erre vonatkozó határozat, amely nemcsak megengedi, de szabályozza is, miként lehet alkalmazni az alternatív megoldásokat.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az orosz-ukrán háború zavart okoz az élelmiszerellátásban, bizonyos alapanyagok esetében pedig jelentős drágulást is hoz. A gyártók éppen ezért kénytelenek a megszokott összetevőket hasonlókra cserélni, amit a termékek jelölésén is fel kellene tüntetniük. Az előre legyártott csomagolóanyagok módosítása azonban nagy terhet jelentene a vállalkozások és a környezet számára. Ezért az országos főállatorvos úgy döntött, akár eredeti csomagolásukban is forgalomba lehet hozni az érintett élelmiszereket, egészen a határozat visszavonásáig. 

A jelölésre vonatkozó könnyítés azonban nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében, illetve az allergén összetevők feltüntetése továbbra is kötelező minden termék csomagolásán – hangsúlyozta Dr. Bognár Lajos. Szakértők szerint a rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás, ez azonban nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot. 

Vörös Attila a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevőcsere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat: figyelniük kell a többi közt az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy, mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság, írja az Agrárszektor. 

A határozat szerint ezeknél a termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Ezt előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a NÉBIH felé is be kell jelenteniük, a változtatásokról pedig a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hangsúlyozta, szakmai egyeztetés előzte meg a nemrég bejelentett intézkedést, amelyet az Agrárminisztérium és a NÉBIH az élelmiszeripar, illetve a kereskedelem képviselőinek bevonásával dolgozott ki. Tették mindezt azért, hogy a fogyasztók tájékoztatása ne szenvedjen csorbát és emellett a gyártók folyamatosan biztosítani tudják a megszokott minőségű és mennyiségű élelmiszert a hazai lakosság számára.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com