A legtöbben nem is gondolnák, milyen sokat számít, hogy mely növények kerülnek egymás mellé, és habár a paradicsom igen megengedő, és számtalan zöldséget, dísznövény és fűszernövényt ültethetünk a közelébe, bőven akad olyan növény is, amit soha ne rakjunk a szomszédjába. 

Elkerülhetjük a növényvédőszerek használatát 

A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, hiszen ha tudjuk mi mellé, mi kerüljön a kertben, megvédik, segítik egymást a szomszédos növények, távol tartják a másiktól a kártevőket, de akár a növekedést is serkenthetik.

Bazsalikom

A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani.

Metélőhagyma

A snidlinget érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle az olyan kártevőket, mint a levéltetű, a fonálféreg, vagy az atka. Emellett jól is néz ki, finom és egészséges!

Kakukkfű

A kakukkfüvet tegyük mindig a paradicsom közelébe a kertben, mert magához vonzza a jótékony rovarokat, ráadásul a jelenlétével javítja a paradicsom ízét és színét. 

Fokhagyma

A fokhagyma segít a paradicsomtól távol tartani a takácsatkákat, így érdemes a közelébe ültetni. Emellett az erős illata elriasztja a többi kártevőt is.

Petrezselyem

A petrezselyem amellett, hogy elűzi a kártevőket a paradicsomtól, kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet.