Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A légkondicionálás egyre több helyen elérhető, de sok lakás van, ahol anyagi vagy egészségügyi megfontolásból még nem szereltettek be klímát, és ragaszkodnak a természetesebb módszerekhez, ha arról van szó, hogyan hűtsék le a lakást nyáron.

Jó helyre kell tenned a ventilátort

Önmagában a ventilátor nem hűti a lakást, csak kevergeti a bent lévő meleg levegőt. Ha közvetlenül magadra irányítod, hamar zavaró lesz, ha viszont nem jön rád a szellője, máris meleged lesz. E helyett inkább azt javasolják a neten, hogy stratégikusan helyezd el ezt a készüléket a lakásban, mert ezen múlik minden. Hiszen amikor este kinyitod az ablakot, hogy bejöjjön a hűvösebb levegő, ennek segítségével tudod a belső meleget "kiküldeni".

Egy szobát válassz ki

Válaszd ki azt a szobát, amit a leginkább le akarsz hűteni, mondjuk éjszakára a hálódat, és nyisd ki az ablakot. Ezután a tőle srégen legtávolabb lévő helyiségbe kell menned, ahol szintén ki kell nyitnod az ablakot. Rakd le ide a ventilátort, de ahelyett, hogy befelé nézne, kifelé irányítsd! Hogy miért? Ez a ventilátor így elkezdi kifelé lökni a benti meleg levegőt, és egy alacsony nyomású rendszert hoz létre, aminek következtében a hálószoba ablakon megindul befelé a hűvösebb levegő.

Nézd meg az elektronikus dolgaid

Be van dugva a számítógép? És a telefontöltőd? Egyes elektronikai készülékek még úgy is hőt termelnek, hogy amúgy nem használod őket, csak szimplán nem húztad ki őket a konnektorból. Úgyhogy ideje körbejárni a lakást, és mindent áramtalanítani, amire most nincs szükséged. Szintén fontos, hogy lecseréld az izzókat LED-re, hiszen ez utóbbi nem generál plusz hőt.

Az sem mindegy, milyen ágyneműt használsz

Éjjelente rosszul alszol a nagy melegtől? Első körben ideje az ágyneműdet közelebbről szemügyre venni. A selyem, szatén és patumból készült ágyneműhuzat a legjobb választás erre az időszakra, hiszen ezek levegőznek, míg a flannel vagy poliészter anyagú darabok csak fokozzák az izzadást. De érdemes lehet hosszú távra beruházni egy olyan párnára, ami hűsítő hatású, így mindig hidegnek érzed, ha ráfekszel, ráadásul hosszú évekig kényelmes marad.