Ha fáj valamink, még mielőtt bekapkodnánk a pirulákat, érdemes a természet kínálta lehetőségek között kutakodnunk. Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen hatékony fájdalomcsillapítók találhatók az erdőkön, mezőkön, a vadvilágban. 

Nadálytő a hátra

A nadálytőről több tanulmány is kimutatta: csodákra képes. Főzete ízületi gyulladásra és bokaficam kezelésére is hatásos. A benne lévő savak csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat, az úgynevezett allantoin nevű összetevője pedig az új bőrsejtek növekedésének felgyorsításában lehet segítségünkre. A főzetet csak külsőleg szabad használni!

Rozmaring a gyomorra

A kellemes illatú rozmaring rengeteg antioxidánst tartalmaz, jótékony hatásait már az ókori görögök is felismerték és használták. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, leginkább A, C és B6 vitamint, folsavat, tiamint, magnéziumot, mangánt, kalciumot, vasat és rezet tartalmaz. Számos betegség ellen nyújt védelmet, kiváló rostforrás, ami nagyon hasznos a bélrendszer és az emésztőrendszer számára.

Fűzfakéreg az idegekre

A fűzfakéregből készült tea rendkívül sokoldalú fájdalomcsillapító. Nyugtatja a gyomrot, jó hányinger ellen, méregteleníti a májat, kitűnő lázcsökkentő. Nyugtatja az idegrendszert, ezért stresszesebb időszakban érdemes kipróbálni. Erős főzete alkalmazható álmatlanság ellen, de vértisztító hatása is van. Szájöblögetőként megszünteti az ínygyulladást, ezen kívül mérsékli a menstruációs vérzést és csökkenti a fejfájást is.

Kurkuma a zúzódásra

A keleti gyógyászatban már régóta használják a kurkumát külső sérülések kezelésére. Olajban feloldva gyorsítja a rándulások, zúzódások gyógyulását. Fokozza a szervezet kortizoltermelését, így mérsékli a gyulladást serkentő fehérjék mennyiségét. Ezen kívül vízhajtó hatása is van.

Méz a sebre

A mézet elsősorban a torok gyógyírjaként tartják számon, azonban nemcsak arra jó. Erős gyulladáscsökkentő és vírusölő hatása is van, gyorsítja a szövetgyógyulást, ezért kiválóan alkalmazható sebekre. Például herpesz ellen kiváló, de alkalmazható szájüregi aftákra, kiszáradt ajkakra vagy bármilyen sebre.