Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több fontos változásra hívták fel a mezőgazdasági termelők figyelmét az agrárszakértők. 

Öt évente újítani szükséges

A zöld könyvvel rendelkezőknek ellenőrizni szükséges az engedélyük érvényességét, amit alapesetben 5 évente kell meghosszabbítani.

Amennyiben az engedély a veszélyhelyzet alatt járt le, akkor az június 30-ig érvényes, addig az érintettnek részt kell vennie egy továbbképzésen.

A növényvédelmi tevékenységgel összefüggő új szabály, hogy július 1-től a Nébih elektronikus felületén a növényvédőszeres kezeléseket a munkavégzést megelőzően, vagy azzal egyidejűleg jelenteni kell.

Fókuszban a permetezők ellenőrzése

Januártól már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzések folyamán most már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is.

Ennek elmulasztása esetén a gazdának az ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével is számolnia kell. 

Fontos határidő a március vége, eddig kell a nitrát adatszolgáltatásokat beküldeni az érintetteknek. A tápanyag-gazdálkodási tervet idén már a biomassza-termelőknek is készíteniük szükséges.