Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fokozott figyelemre intenek az állatorvosok a nyári hőség miatt. Ez az időszak több veszélyt tartogat, mint gondolnánk. Alap dolog, hogy az állatok előtt mindig legyen friss víz, de arra is oda kell figyelni, hogy ne a tűző napon sétáltassunk és legyen árnyékba húzódási lehetősége a kedvenceinknek. Mindezek mellett egyre nagyobb problémát okoz a toklász is, amely nem csak a kutyák, de a gazdik életét is megkeserítheti.

Az árnyék és a friss víz elengedhetetlen a kedvenceinknél, hiszen állataink akár hőgutát is kaphatnak a nagy melegben. Ha tehetjük több helyre is rakjunk vizet nekik és cseréljük is azokat. Valamint fontos, hogy ne csak télen a hidegben, hanem a nyári hőségben is hagyjuk kicsit a lakásban hűsölni őket. A sétákat pedig időzítsük egy kevésbé forró napszakra.

Nem csak a vízre és a megfelelő sétálós időszakra érdemes figyelni, hanem arra is, hogy merre megyünk kutyánkkal. A forró betont mindenképp kerüljük, mert komoly égési sérülések keletkezhetnek kedvencünk tappancsán. A baj nagyon hamar megtörténhet, ha nem figyelünk. Elég, ha csak mi magunk kibújunk kicsit a papucsból és máris érezzük, ha nem megfelelő a talaj hőfoka.

Lényegtelen apróságnak tűnhet, ám a kutya halálát is okozhatja, ha nem vesszük észre időben a testébe fúródott toklászt. Ez a kutyus is panaszokkal érkezett és sajnos toklász gyanúja merült fel. A hegyes végű növény alakjából adódóan úgy viselkedik, mint egy nyílhegy. Miután a szőrhöz vagy bőrhöz tapad nem tud másfelé haladni, mint befelé, így egyre mélyebbre hatol az állatban. Mindez súlyos gyulladást és egyéb egészségügyi bajokat okozhat, ami után hosszú a gyógyulás. 

Legjobb, ha gyakran átnézzük szőrös barátainkat és, ha bármi szokatlant vagy rendellenességet látunk illetve tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy elkerüljük a nagyobb bonyodalmakat.