Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Gigantikus kamatemelést hajtott végre a jegybank

Az intézkedés az elemzőket is meglepte. A szakértők 50 bázispontos emelést valószínűsítettek, utoljára 2009-ben volt ilyen magas szinten a jegybanki alapkamat.

Ezúttal 185 bázisponttal emelkedett, amivel a mértéke 7,75 százalékra nőtt a Monetáris Tanács mai döntése értelmében. S hogy mi állhat a háttérben? Az elmúlt napokban egymás után döntötte a negatív rekordokat a forint árfolyama: hétfőn egy euróért 404 forintot is elkértek a bankközi devizapiacon. Gyorsított a tempón a cseh és a lengyel jegybank is, a régióban azonban az MNB volt a legszigorúbb ezzel a lépéssel, írja a Világgazdaság.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint minden várakozást felülmúlt a Monetáris Tanács döntése. A szakember úgy látja, az egyhetes effektív betéti kamat várhatóan 50 bázisponttal 7,75 százalékra emelkedhet csütörtökön, így újra összezárulhat az olló az irányadó ráta és az alapkamat között. Az MNB a kamatfolyosót is feljebb tolta: 7,25 százalék lett az egynapos betét kamata, az egynapos fedezett hitelé pedig 10,25 százalék. 

A  döntés nyilvánosságra hozatala után a forint árfolyama kilőtt, az euróval szemben: 400-ról 397-ig erősödött.