Robotok metszik a szőlőt? A kijelentés valóságtartalma egyre elérhetőbbé kezd válni, még ha nekünk földi halandóknak oly futurisztikus is. De!

Már zajilk a kutatás, ami megoldja az emberhiányt

A szőlőmetszésben alkalmazható robot kifejlesztésén dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel, a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen. A  konzorciumot vezető Innovitech Kft. közleményében az olvasható,  csaknem 860 millió forintból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 618 millió forintos támogatásával zajló program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.

Olyan eszközt szeretnének létrehozni, amelynek "tudása" képes pótolni a tapasztalt szőlészek szakértelmét, így csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány.

Oké, de hogyan?

A robot kamerák által rögzített képek segítségével fel tud majd térképezni egy ültetvényt, segítségével lehetőség nyílik a különböző célok szerinti tőkealakításra.

A kutatók szerint lehetőség van a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzésére, de akár a tőkénkénti eredményesség vizsgálatára és az alkalmazott metszési technikák kiértékelésére is.

fotó: pixabay (illusztráció)