A jóga több 1000 évvel ezelőtt jött létre Észak Indiában. A gyermekjóga a felnőtt jógában használatos ászanákat (testtartásokat) használja, sok játékkal, mesével és utánzással. 
A jóga a test-lélek- szellem harmóniáját, egységét  megalkotva gyógyít és egyensúlyt teremt. A gyermekjóga mindezt a gyerekek nyelvére fordítja le, miközben megszeretteti velük a mozgáskultúrát. 

Öt érv a gyermekjóga mellett:

1. Légzés.
A helyes légzéstechnika elsajátításával növelhetjük a gyermek koncentrációs képességet és csökkentjük a stressz által okozott kihívásokat.
A jóga csökkenti a szorongást, erősíti az immunrendszert, méregteleníti a testet, javítja az emésztőrendszer működését.

2. Egyensúly.
Fontos, hogy a test mellett a lelket is egyensúlyba hozzuk, így tudjuk az összpontosítást és a koncentrációt fejleszteni.
Az egyensúly stabilitást ad, erősíti az ízületeket (különösen a bokát).

3. Rugalmasság.
A jógában rendszeresen használt nyújtó gyakorlatokkal elérhetjük a helyes testtartást, javítjuk a légzéstechnikát és csökkenthetjük a belső feszültséget, ami által kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

4. Tudatosság.
A tudatossággal megtanulhatják átvenni az irányítást test és az elme felett, ez koncentrációt és odafigyelést igényel, amit sok gyermek hangos nevetéssel ad tudtunkra.

5. Relaxáció.
A jogának egyik leghasznosabb előnye gyermeke számára. A gyakorlatok során a mindennapi felgyorsult tempóból kicsit kiszabadulva el tudja engedni a napi kellemetlen, rossz érzéseket. A relaxálás segít a stressz oldásban. Ha rendszeresen gyakorolják, akkor bármikor elő tudják idézni ezt a nyugodt állapotot.

Petőfalvi Katalin 15 éves pedagógus pályafutása alatt fogalmazódott meg az az igény, hogy szükség van a gyerekeknek is feszültségoldásra, ami a tanulást is megkönnyítheti. Ezért is lett gyermekjóga oktató.

A Gyermekjóga Győr foglalkozásai már 3 helyszínen is látogathatók Győrben, hétfőn, szerdán és csütörtökön. 
Szeretettel várjuk elsősorban a 6-12 éves korosztályt, de igény esetén indul ovi és tinijóga is. 

Bővebb információ, jelentkezés a Gyermekjóga Győr facebook oldalon. 
Az 1. alkalom ingyenes! 

 

(x)