Kezdőlap GYŐR Győr - Sport

Győri sportdiplomáciai siker!

Új elnökséget választott a Magyar Paralimpiai Bizottság. A testület tagjai közé bekerült a Győri Vízisport Egyesület társelnöke, egyben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke Weisz Róbert is.

"Eddig elsősorban közszereplők és támogatók alkották az elnökséget, de most az volt a törekvés, hogy a sportszakma is erőteljesebben képviseltesse magát. Nagy megtiszteltetés ez számomra, hogy én lehetek az egyik, akire a választás esett, nem is lehet más a célom, mint képviselni azt, hogy minél jobb körülmények között készülhessenek és versenyezzenek a parasportolók is."

Weisz Róbert a szakág megalakulása óta, 11 évig a magyar kajak-kenu paraválogatott szövetségi kapitánya volt, irányítása mellett szerezte az első aranyérmét a sikersportág Tokióban. A kajak-kenu ráadásul azon kevés olimpiai sportág egyike, ahol az ép és a paraversenyzők a nemzeti bajnokságokon, vagy az Európa-és világbajnokságokon együtt indulnak, így ilyen tapasztalatokkal is elsősorban ő rendelkezik.

"Furcsa is volt Tokióban, hogy külön versenyeztünk, miközben EB-n és VB-n mindig együtt van a két csapat. Ezt egyébként a versenyzők igénylik is, hiszen ma már vannak akkreditált para szállások, de a mieink azt szeretik, ha az épekkel együtt laknak, az esetleges kényelmetlenségekkel együtt. Az is életszerű, hogy a paralimpia előtt például a kíváló kenus Takács Kincső segítette Rozbora András edzéseit. Nem baj, ha látják, hogy nekik mennyivel több nehézségük van. Voltunk egyszer egy edzőtáborban Dunavarsányban. Óriási oldalszél volt, a versenyző hajója állandóan ment jobbra, nem győzött az egyik oldalon erősebbet húzni. Sportvezető társam kérdezi, de hát miért nem használja a kormányát? Nem jutott eszébe, hogy neki nincs lába. Ők nem tudják ugyanúgy korrigálni a hajó futását, mint az épek. Ez egy teljesen más világ. Először mindenki keresi a megfelelő hangnemet, mert nem tudja az ember, hogy hogyan közeledjen hozzájuk. De aztán minden felgyorsul és kialakulnak a barátságok." 

Weisz Róbert azért nem pályázhatott újra a para kajak-kenu szövetségi kapitányi posztra, mert ez az alelnöki munkájával összeegyeztethetetlen volt. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagsága viszont nemcsak belefér, hanem garancia arra, hogy döntéseik előtt sportszakmai szempontokat is jobban megismerjen a testület. A sportvezető megbízatása a párizsi paralimpia évéig, azaz 2024. év végéig szól.