Ha igen, akkor valószínűleg nálad minden úgy van, ahogy annak lennie kell. Ahhoz, hogy a nyári nyomokat eltüntesd az udvarról, ez az első és legfontosabb lépés.

Ha újat mondtunk, akkor figyelj!

A gyepszellőztetés lényege, hogy a fűszálak közül eltávolítjuk az elhalt, rothadásnak indult szálakat, ezzel megakadályozzuk a gombásodást, penészesedést, a baktériumok elterjedését. A gyepszellőztetés során a talaj is fellazul, ami segíti majd a gyeptrágya felszívódását, illetve a csapadék is jobban be tud szivárogni a talajba. 

Évente két alkalommal javasolt a gyepszellőztetést elvégezni, de ősszel mindenképpen szükséges.

Ugye hallottál már Te is a feladatról csak lehet nem így hívtad?  A gyepszellőztetést végezhetjük gereblyével. De vannak kifejezetten gyepszellőztetésre alkalmas elektromos vagy benzines eszközök is.  A téli hónapokban kevés a fény, és a nedves talaj ideális körülményeket teremt a mohafélék elterjedésének. A moha idővel filcréteget képez, ezért a fű gyökerei a talaj felszínén keresik a vizet, így elsekélyesednek. Tavasszal is végezzünk majd gyepszellőztetést. 

Most jöhet a füvesítés

A gyepszellőztetést követően lehet a fűmagot elvetni, a kikopott területeket újrafüvesíteni. Vásárlásnál érdemes megnézni, hogy a választott fűmagnak mekkora a csíraképessége, mert ez az érték mutatja meg, hogy a fűmagok hány százaléka lesz majd képes kicsírázni. A téli időszak előtt a fűnek szüksége van továbbá tápanyagra is, hogy felkészült legyen a zordabb téli időjárásra. Olyan gyeptrágyát válassz, amely a többrétegű bevonatnak köszönhetően lassabban bomlik le, akár heteken keresztül biztosítja a szükséges tápanyagot.  

Most már ne öntözz mindenáron!

Az őszi szezonban óvatosan kell bánni a locsolással, hiszen ősszel eleve több a nedvesség, az eső, a pára. A fű 60-80%-a víz, így a hideg időjárás könnyen fagykárokat okozhat. A fűnyírást is másképp kell elvégeznünk: ne hagyjuk 5 centinél magasabbra a gyepet, a nyári 10 centis hosszúságról fokozatosan álljunk át az 5 centis magasságra.

Ha ennél kisebbre vágjuk a füvet, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat.

Az őszi fűnyíráskor már nem szabad a mulcsot kiszórni. Szedjük össze a nyesedéket, mert az eleve nedvesebb időjárás idején a mulcsozás elősegíti a gombásodást. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás.