Hanghullámok segítségével mozgattak tárgyakat japán kutatók

Természetesen azért még kell egy kis idő, amíg tévézés közben a sört a hűtőből a kezünkbe parancsoljuk -bármiféle külső segítség nélkül. A Tokyo Metropolitan Univeristy kutatói egy félgömb alakú ultrahang-átalakító segítségével térbeli akusztikus mezőt hoztak létre, amely felemelt egy fényvisszaverő felületről egy kis műanyag gömböt – írja a HVG Japanese Journal of Applied Physics cikkére hivatkozva. 

A biológiában és a vegyészetben évek óta használják az úgynevezett optikai csapdázást, amelyet a 2018. évi fizikai Nobel-díj felével is elismertek. Ez a technológia lézersugarakkal működik, szemben a mostani kutatásokkal, ami hanggal váltja ki az optikai hullámokat.  Ennek több előnye is lehet, hiszen a hanghullámok az anyagok szélesebb körére alkalmazhatók, és akár milliméter méretű részecskék is sikerrel mozgathatók.

Természetesen vannak még megoldandó feladatok. Egyebek mellett nem könnyű pontosan, valós időben vezérelni az ultrahang-átalakító nagy tömbjeit, illetve nehéz megtalálni a megfelelő hangmezőt ahhoz, hogy az objektumokat távolabb emeljék a jeladóktól. Bár a kutatóknak még sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy stabilan és a csapdában tartsák a részecskéket, az új technológiája fontos előrelépést jelent az akusztikus csapdák szélesebb körű felhasználása felé.