Itt a dinnyeszezon ! Ezekben a nagy melegekben, szinte nem is lehet ellenállni a hűsítő és finom szeleteknek. A dinnye finom. Legyen az sárga-, méz- vagy görög, egyszerűen imádják az emberek. De most már nemcsak megenni, hanem nézni is! A kreatív lelkeknek hála, a dinnyéből hol babakocsi, hol rózsa készül. Kár, hogy csak ideig-óráig csodálhatjuk őket! Na, de te megennél egy több órán keresztül faragott görögdinnyét, vagy csak inkább nézegetnéd egy-két napig, és gyönyörködnél benne ?! A Győri Hírek megkeresésére Torma Szabolcs, egy nagyon ügyes és kreatív dinnyefaragó, elárulta a díszítés fortélyait és menetét.
Valahol el kellett kezdeni
„Jó pár évvel ezelőtt egy szállodában dolgoztam, ahol előttem volt egy dinnye, és elkezdtem nézegetni. Már régebben is érdekelt a zöldségszobrászat, de fejleszteni kellett magamat.” – kezdte Szabolcs, a főállású szakács. „Először csak cikk-cakkban kettévágtam, majd lett belőle kosár, azután pedig egy béna motívum. Az első dinnyém is megvan, na az valami katasztrófa.” – folytatja viccesen a 43 éves győri művész. „Aztán mindig tettem hozzá valamit, de gyakorolni kellett sokat. Amíg más az interneten filmeket néz vagy zenét hallgat, én dinnyefaragást néztem. Soha senkitől nem vettem leckét – először egyszerű késeket használtam, sehol nem sikerült ehhez való profi kést beszereznem.” – fejezei be gondolatai a kézműves, aki mellékállásban egyébként tanít, szakoktató, 2 iskolában is.
Van velük munka
„Egy dinnye kb. 2 órát vesz igénybe, de a motívumtól függ. Egy egyszerűbb, kisebb fazon 1 óra alatt megvan, egy összetettebb vesz igénybe 2 vagy 3 órát.” – meséli a győri dinnyefaragó, aki nem csak dinnyéket farigcsál. „Hamarosan, ősszel jön a tök. Arról azért tudni kell, hogy jóval keményebb a héja, és időigényesebb. Nem beszélve arról, hogy a kést is hamar tönkreteszi.”
Mekkora keletje van ?
„Elsősorban esküvőkre vagy családi rendezvényekre keresik, általában a gyümölcstálakat diszítik vele. De van rá példa, hogy születésnapra vagy most a pandémia után több családi szabadtéri rendezvényre viszik.” – folytatja Szabolcs, aki jelenleg egy Gy-M-S megyei vendéglátóipari cégnek a főszakácsa. "Ilyenkor 2 napig elvan a hűtőben a már kifaragott dinnye, de én mindig permetezem hidegvízzel, és lefóliázva kell tartani. Persze, végül elfogyasztják, bárhová is kerüljön a gyümölcs." – taglalja Szabolcs. Majd hozzátette, – „Otthon is ez a sorsa egy dinnyének. Mielőtt a fiaim nekiállnak, előtte meg kell várniuk, míg apa megfaragja.” – zárja le gondolatait.