Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Hozzányúl a kormány a stratégiai kőolajkészlethez

Megbontja a stratégiai kőolajkészleteket a kormány az OMV schwechati finomítójában másfél hete történt baleset miatt.

Komoly kár keletkezett az üzem nyersolaj-desztillációs egységében, miközben a szakemberek a karbantartási folyamat részeként előírt víznyomáspróbát végezték. A hiba olyan súlyos következményekkel járt, hogy még mindig nem tudják megmondani, hogy mikor állhat helye a működés, írja a Napi.hu. Az osztrák kormány már a pünkösdi hétvégén határozott a stratégiai tartalékok megbontásáról, hogy ne alakuljon ki ellátási válság. 

A probléma begyűrűzött Magyarországra is. Ennek az az oka, hogy a hatósági árak miatt érdemi mennyiségben csak már az OMV importált benzint és dízelt Magyarországra. A legutóbbi időszakban előbbiből a teljes magyar ellátás ötödét, gázolajból a hazai igények hatodát fedezték. Ezért, illetve az ellátás biztonsága érdekében született meg a döntés, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség bontsa meg az általa felügyelt stratégiai tartalékokat, hogy megelőzze a magyarországi ellátási válságot. Ennek értemében 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és 29 millió liter motorikus gázolajat szabadítanak fel – derül ki a Magyar Közlönyből. 

Az OMV Hungária Kft.-nek a felszabadított készletből értékesített teljes mennyiség 40 százalékát augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig kell visszapótolnia. 

Kép forrása: flickr.com