A Magyar Haltani Társaság ismét nyilvános szavazást hirdetett az Év hala cím elnyerésére. A közönség 2026-ra három őshonos halfaj, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a vágótok közül választhat.
A kezdeményezés célja a hazai halfauna megismertetése és népszerűsítése.
- A szilvaorrú keszeg, avagy tudományos nevén Vimba vimba a nagyobb folyók áramló, gyorsabb folyású szakaszait kedveli, a meder alján keresi táplálékát, amely főként vízi gerinctelenekből áll, de növényi táplálékot is fogyaszt. A hímek nászidőszakban feketés nászruhát öltenek, hasuk sárgás színűvé, úszóik pirossá válnak. Állománya a gyors folyású élőhelyek eltűnésével Európa-szerte csökken.
- A paduc hasonlít a szilvaorrú keszegre, de a szája nem U alakú, hanem majdnem egyenes vonalú, emellett alsó ajkát éles szarukáva borítja, ami különleges táplálkozást sejtet. A hazai halaink között egyedülálló módon főként algákból álló élőbevonatot fogyaszt, melyet kövekről és más víz alatti tárgyakról fejt le vésőszerű alsó ajka segítségével. A folyók hegyről az alföldre leérkező kavicsos szakasza erről a fajról kapta a paduczóna elnevezést. Hazánkban ebbe a szinttájba tartozik a Felső-Tisza Tiszacsécse feletti szakasza.
- A vágótok az ősi megjelenésű tokfélék egyik nagyra növő képviselője. Tengerben élő vándorhalként a folyókat csak a szaporodási időszakban kereste fel, ám a Vaskapu megépítése leküzdhetetlen akadályt jelentett számára. A nagy folyóinkból ritkán előkerül egy-egy példány, ám ezek valószínűleg telepítésekből származnak. Védettsége a telepített példányok meghonosodását szolgálja.
Szavazni december 31-ig lehet a társaság honlapján.
(Fotó: Magyar Haltani Társaság/Sallai Zoltán)






