Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Indul a nyári szezonális ellenőrzés

Július 15-én, kedden elindult a nyári szezonális ellenőrzés. Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.

A célterületek ellenőrzését a Nébih irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik.

Az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek számos – tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó – területen végeznek ellenőrzéseket.

–    Többek között vizsgálni fogják a nyári lovas táborokban tartott lovak állategészségügyi állapotát, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeket.
–    Fókuszba kerül a szezonális fröccsteraszokon árusított alkoholos italok élelmiszerbiztonsági és minőségi, valamint a létesítmények higiéniai megfelelősége.
–    A nyár elengedhetetlen programjaként a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények – például grillkolbászok, marinált termékek, hamburgerhúsok – is górcső alá kerülnek. A vizsgálatok során a felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a termékek összetevőinek nyomon követhetőségére, valamint az előállító üzemek önellenőrzésére is.
–    Az idei évben az ásványvíz palackozó és szikvíz előállító létesítmények élelmiszerbiztonsági és higiéniai megfelelőségét is vizsgálja a hatóság.
–    Évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.
 

(Fotó: pixabay)