Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Indul a repülőd? Az nem is olyan biztos…

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Járatkésésekre, kimaradásokra is lehet számítani az európai repülőtereken. Nem kivétel a budapesti légikikötő sem.

Elsősorban a földi kiszolgálásban lehetnek fennakadások a munkaerőhiány és a forgalom nyári emelkedése miatt. A Budapest Airport az MTI-vel közölte: a Liszt Ferenc repülőtér járatai közül viszonylag keveset, hetente tízet-tizenötöt törölnek üzemelési okokból. Előfordul, hogy a fölhalmozódott késések miatt a fogadó repülőtér az utolsó járatot már nem tudja fogadni, így az már nem is száll fel, máskor pedig azért nem indulnak el gépek, mert a földi kiszolgálás akadozik, vagy sztrájkolnak a dolgozók.

Már csak ezért is érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy szükség esetén időben át lehessen jelentkezni másik járatra. A menetrendi változások a Budapest Airport honlapján is követhetők, az utasok viszont nem a reptér üzemeltetőjével, hanem a légitársaságokkal állnak szerződésben, ezért járattörlés és késés esetén a légitársaságokkal kell felvenniük a kapcsolatot.

A magyar főváros repülőterén jelenleg nyugalom van, az indulás előtti várakozási idő nem nőtt, utasbiztonsági ellenőrzés során most is legfeljebb 10 percet kell várakozni – tudatta a cég. Továbbra is ajánlott indulás előtt 2 órával korábban érkezni rövid távú járatok esetén, tengeren túli repülésnél viszont 3 órát javasolnak. Hozzátették: parkolóhelyet érdemes előre foglalni, mert a nagyobb forgalomban nehezebb helyet találni.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com