Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mit süssek ebben a melegben! Semmit! Mutatunk egy olyan desszertet, amihez nem kell bekapcsolni a sütőt!

Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, mert nem igényel sütés-főzési tapasztalatot, a gyors siker pedig meghozhatja a kedvet a következő lépcsőfok megtételéhez is. Bármilyen idénygyümölccsel készíthető, eperrel, málnával a legjobb (szerintünk)
A recept előtt néhány pontban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni a készítésekor. Kezdjük!
•    Többféle túrótermék kapható ma már: ne az előre elkészített krémekből vegyünk, hanem készítsük el mi magunk! Az igazi ízek így lesznek garantáltak egy gyárilag készült, nagy eséllyel adalékanyagokkal dúsított kész, bolti krém helyett.
•    A túrókrémbe kerülő reszelt citromhéjhoz kizárólag kezeletlen héjú biocitromot használjunk! Ha nincs biocitromunk, csak facsarjuk bele a levét.
•    Ha kimarad belőle a habfixáló, össze fog esni a pohárkrém. Ha nem ragaszkodunk a habos textúrához, akár ki is hagyható. Így krémesebb, kanalazhatóbb lesz, és kevésbé lesz tartása. Az ízén nem változtat, egy finom pohárkrémet kapunk.
•    Ha nem szeretnénk vajjal, így további kalóriákkal gazdagítani a desszertet, összetört zabkeksz (vaj nélkül) is képezheti az alsó réteget.
•    Még finomabb, ha a friss eprek alá egy kis eperlekváros réteg kerül.

Hozzávalók (4 főre):
•    Eper vagy málna, vagy bármilyen gyümi ízlés szerinti mennyiségben
A krémhez:
•    250 g rögös túró
•    200 ml habtejszín
•    1 csomag habfixáló vagy 1 teáskanál zselatinfix
•    30 g porcukor vagy 1-2 evőkanál méz
•    1 kiskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
•    1-2 evőkanál citromlé
•    kezeletlen héjú (bio) citrom reszelt héja
Az alsó réteghez:
•    10-12 dkg natúr zabkeksz
•    15 g vaj

Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, és az aprítógépben előtte megdolgozott keksszel elegyítjük.
A krémhez kikeverjük a túrót a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és a vaníliával.
A habtejszínt hűtőben lehűtjük, majd egy kis porcukorral habverővel vagy robotgéppel felverjük.
A habfixálóport ezután óvatosan hozzáadagoljuk a tejszínhez, és tovább verjük.
A túrókrémet egy spatulával összedolgozzuk a habtejszínnel, majd poharakba töltjük őket a következő sorrendben: zabkekszes réteg, túrókrém, friss eper.
Egy kis zabkekszmorzsával vagy mentalevéllel díszíthetjük a tetejét.