Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Itt a nagy bejelentés: újabb e-motorok készülhetnek Győrben

Tovább bővül az Audi Hungariánál készülő elektromos motorok portfóliója. A beruházás, amelyben Magyarország kormánya is szerepet vállal, több mint 260 munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és tovább erősíti Magyarország szerepét a világ járműiparában, jelentette be a vállalt Budapesten. A beruházás 120 milliárd forintból valósul meg. 

Az új, úgynevezett MEB ECO (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) hajtásokat a Volkswagen Konszern kis méretű elektromos autóiba építik. A gyártás a tervek szerint 2025-ben kezdődik, amelyhez egy új gyártóterületet alakítanak ki Győrben. Az új termék előállítása új kompetenciákat is jelent, hiszen a gyártási mélység növelésével az elektromos hajtáshoz szükséges lemezcsomagot és a forgóegységet is a győri munkatársak fogják készíteni, valamint a későbbiekben a teljesítményelektronika gyártása is vállalatnál történik.
 
Az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja kiemelte, a jelenlegi, évente mintegy százezres darabszámban készülő elektromos motorcsalád hamarosan kiegészül a következő elektromos motorgeneráció, a PPE hajtások gyártásával. Az átalakulás következő meghatározó lépéseként érkezik az új motorcsalád. Robert Buttenhauser  úgy fogalmazott, a sorozatgyártás elindulásáig felkészítik munkatársakat az új technológiára, valamint hozzásegítik őket az új alkatrészek gyártásához szükséges kompetenciák elsajátításához.

Az Audi Hungaria nemcsak gyártja az elektromos hajtásokat, hanem a folyamatok és a fejlesztési tevékenységek terén szerzett szaktudását is kamatoztatja a sorozatgyártásban lévő és az új termékek esetén. A vállalat már javában készül az új Premium Platform Electric (PPE) e-motorgeneráció gyártására. A Volkswagen Konszern világszerte négy gyártótelephelyen készíti az elektromos hajtásokat, melynek során a konszern márkái közötti technológia tudástranszfer és a szinergiák kihasználása központi szerepet játszik, írják sajtóközleményükben. 

Az Audi Hungaria az világ legnagyobb motorgyáraként évente mintegy 1,6 millió motort gyárt a Volkswagen és Audi Konszern márkái, köztük a Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, Skoda, Lamborghini és Porsche modellek számára. A vállalatnál 2018-ban kezdődött az elektromos hajtások gyártása, nemrég készült el a 300.000. e-motor Győrben.