Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jég veled! Ennyivel kevesebb kárt okozott idén a mostoha időjárás

Csaknem a felére csökkent a gazdák kára az országos jégkármérséklő rendszernek köszönhetően. Idén 39 ezer, míg korábban, a berendezések üzembehelyezése előtt, 72 ezer hektáron keletkezett kár a földeken a mostoha időjárás miatt. 

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a szervezet vállalta magára a rendszer kiépítését, amely 2018. május 1-én kezdte meg a működését. A védekezési szezon április 15. és szeptember 30. között 169 napig tart, az idén 92 napon kellett riasztást kiadni. Ráadásul három alkalommal, június 25-én, július 9-én és augusztus 8-án olyan hidegfront vetett véget a hőhullámnak, ami jégesőt, zivatarokat, villámlást okozott. 

Olyan technológia egyelőre nincs, ami teljes mértékben tudná garantálni az időjárási anomáliák kiküszöbölését, ám a rendszer működtetésével kisebb jégszemcsék fognak esni, mint beavatkozás nélkül. A NAK elnöke hozzátette Európában csak Magyarországon működik olyan rendszer, ami az ország teljes területét képes megóvni a nagyobb bajoktól. 

A jégkárelhárítás mellett a kockázatkezelésnek több pillére is van. Ezek közé tartozik az agrár kárenyhítési rendszer, amelynek részeként 2020-ban 8743 termelő 18,6 milliárd forint juttatásban részesült.