Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jól keresnek a Győrben diplomázott fiatalok

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint a Széchenyi István Egyetemen végzett szakemberek számíthatnak a legmagasabb fizetésre a gépészmérnök és a villamosmérnök alapszakon végzettek közül, megelőzve az összes többi hazai felsőoktatási intézményt.  – közölte a győri egyetem.

A Győrben diplomázók átlagosan mintegy bruttó 460 000 forintos jövedelmet értek el az országos átlagot jelentő 429.000 forinttal szemben. A Széchenyi-egyetemről kikerülő villamosmérnökök országosan a legmagasabb, 540 000 forintos átlagbérre számíthatnak, ami mintegy 18 százalékkal magasabb, mint a hazai átlag.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a Győrből kikerülő műszaki végzettségű hallgatók átlagosan egy hónap alatt találják meg munkahelyüket, amely ugyancsak jóval kedvezőbb, mint 1,6 hónapos magyarországi átlagmutató.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján a Széchenyi István Egyetemről általánosságban is elmondható, hogy előkelő helyen szerepel, hiszen például a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának kereskedelem és marketing szakos hallgatói is a legmagasabb bérezésre számíthatnak az országos összevetés szerint (416.159 forintra, amely mintegy 25 százalékkal magasabb, mint a 332.872 forintos országos átlag). A Győrben végezett informatikusok országos összehasonlításban második helyen állva szintén jelentősen meghaladják a 487.775 forintos hazai átlagot, ők 549.773 forintos keresetre számíthatnak, munkát pedig a leggyorsabban, átlagosan fél hónap alatt találnak maguknak.