Egy magyar öko startup cég újrahasznosított karkötőinek megvásárlásával közvetlenül is támogathatók környezetvédelmi szervezetek.

1970 óta minden év április 22-én közel 180 országban tartják meg a Föld napját, ezzel is felhívva a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvásának fontosságára. Idén egy magyar öko startup cég, a CRKL újrahasznosított karkötőinek megvásárlásával, közvetlenül is támogathatók a környezetvédelmi szervezetek.
Egyre több ember ébred rá, hogy saját életkörülményeik a környezet állapotától is függnek, és hogy ahhoz, hogy a Föld szépségeit a következő generációk is élvezhessék, fenntarthatóbb módon kell élniük. A környezettudatos élet ma már gyakorlatilag bárki számára elérhető a háztartástól kezdve a divatig. Utóbbi esetben már a kiegészítők viselésében is van mód tudatosabbnak lenni. Ugyanis egy magyar alapítású öko startup, a CRKL (a márkanév az angol circle szóból ered, és a körforgásos gazdaság ihlette) márkától egyedi, 100%-ban újrahasznosított alapanyagokból készült karkötőket vásárolhatunk, amelyeket személyre szabhatunk a föld, a tűz, a víz és a levegő motívumaival. Ráadásul termékeik árának 50%-ával hazai non-profit szervezetek környezetvédelmi projektjeit támogathatjuk. Az ékszerekből befolyt összegből részesül a Tisza hulladékszennyezettségének csökkentéséért küzdő PET Kupa, a hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat hirdető Humusz Szövetség, a közösségi erdők számának növelését célul kitűző My Forest és a Hortobágyi Madárpark is.
„A divatipart választottuk kihívásként, mivel ugyan kevesebb figyelmet kap zöld megoldások terén, de hatalmas az ökológiai lábnyoma. Víziónk a környezetvédelem for-profit oldalról való támogatása egy erős zöld márkán keresztül, amely integrátori szerepet tölt be az egyes környezetvédelmi tevékenységek és zöld megoldások támogatása terén” – mondja Zele Bence, CRKL alapítója.
Az unisex színekben készülő ékszerek és charmok több mint 2 milliárd variációban állíthatóak össze, így biztosan nem jön szembe hasonló az utcán, a karkötők és a különböző kollekciójú charmok egymással kombinálhatók, gyűjthetők, egy karkötővel akár több projekt is támogatható, aminek eredményeképpen akár egy saját zöld portfólió is kialakítható.
„Szeretném, ha a karkötőkre pillantva az embereknek rögtön az jutna eszébe, hogy annak viselője fontosnak tartja a környezet védelmét, amiért hajlandó aktívan is tenni” – mondja az alapító.