Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kombájnok és bálázógép – Idén is sok a mezőgazdasági tűz

A nyári betakarítási munkálatok idején gyakran hallani arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló.

Győr-Moson-Sopron megyében a tűzoltókat idén nyáron ezidáig hét aratással összefüggő mezőgazdasági tűzhöz riasztották. Összesen több mint negyven hektáron pusztítottak a lángok, a tűzesetek során  három kombájn és egy bálázógép is károsodott. 

A hatalmas porral járó mezőgazdasági munkálatok, súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépek, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéznek elő. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés vagy a lángok martaléka lehet a drága gép.

A legfontosabb a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartása, valamint ezek szemléinek elvégzése, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett kiemelten fontos a tűzveszélyes anyagok – üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is.