Az Országos Rendőr-főkapitányság ismét felhívja a figyelmet a biztonságos közlekedésre, azon belül is a biztonsági öv használatára!

A biztonsági öv passzív biztonsági eszköznek minősül és a testi sérülések fokának csökkentése érdekében fejlesztették ki. A felmérések szerint használatával jelentősen javulhatnak a túlélési esélyek egy baleset során.

Csak egy mozdulat a biztonságosabb közlekedésért!

A biztonsági öv használata kötelező a gépjárművel való közlekedés folyamán! Sajnos ez a nagyon fontos, életet mentő szabály sokaknak mégsem magától értetődő. A biztonsági öv használata alól a KRESZ valóban tartalmaz néhány kivételt, de ez nem ok arra, hogy egyáltalán ne használd!

Kérjük, elinduláskor mindig csatold be a biztonsági övet és hívd fel mások figyelmét is a használatára!

A járműben utazók sok esetben nem tartják magukra érvényes szabálynak, döntésük igazolására különféle magyarázatot adnak az intézkedő rendőrnek.

 Szorít az öv, kényelmetlen” – A kissé kellemetlen érzés, korántsem mérhető össze a balesetkor szerezhető akár legkisebb mértékű sérüléssel járó fájdalommal.

Ütközéskor jobb, ha nincs becsatolva, mert inkább kirepülök, mint hogy beszoruljak” – A test a gépkocsiból kizuhanás előtt áttöri a jármű szélvédőjét, ez olyan fej, illetve végtag sérülést eredményez, amely önmagában is halálos eredményű lehet.

Erős vagyok, ütközéskor képes vagyok megtartani magam” – Nem, nem képes. Akár már 30 km/óra ütközési sebesség mellett is olyan terhelés éri az emberi szervezetet, amely során a saját testtömege 20-30 szorosát kellene egy pillanat alatt megtartania.

Nekem ne szabja meg senki, hogy becsatolom-e magam” – Mindenki maga felelős a saját életéért és testi épségéért, ez viszont nem azt jelenti, hogy a közlekedésünk során szándékosan, felesleges veszélynek tehetjük ki magunkat. 

Csak ide megyek a boltba, óvodába, iskolába” – Ilyen távolságon belül is érhet minket baleset, akár az elindulás utáni pillanatban is. Nem a megtett távolság a lényeg!

Elfelejtettem, amúgy mindig használom” – A biztonsági öv rendszeres használata automatikussá válik, olyan elengedhetetlen része lesz az elindulás előtti rutinnak, mint az hogy sebességbe kapcsolunk, irányjelzőt használunk, vagy kiengedjük a rögzítőféket. Aki használja az övet, az nem felejti el, mivel részét képezi az elindulásnak.

Van légzsák, az megvéd” – A légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették és beépítették a gépkocsiba. A balesetkor kinyíló légzsák, a biztonsági öv nélkül sérülést okozhat, és önmagában nem alkalmas a test megtartására.

Észérvekkel alátámasztható indok nincs a biztonsági öv használatával szemben. Felelősek vagyunk magunkkal szemben, a családunkkal szemben, de a közlekedés többi résztvevőjével szemben is. Ehhez szorosan hozzátartozik a biztonsági öv használata, adj meg magadnak minden esélyt az előre nem látható veszélyhelyzetek, balesetek esetére.

Ne feledd, Téged is hazavárnak!